Descrierea caselor de marcat cu jurnal electronic
Casele de marcat cu jurnal electronic salveaza tranzactiile efectuate in format electronic si nu se mai utilizeza rola jurnal. Acestea sunt echipate cu sistem GPRS, adica vor avea incorporate un card SIM cu un modul GPRS cu ajutorul caruia se va face legatura cu serverul ANAF prin internet si astfel se vor transmite date in timp real si raportul la sfarsitul catre autoritatea fiscala zilei.
Daca se intrerupe conexiunea la internet aparatul lucreaza independent si ofera aceleasi facilitati utilizatorului. Dupa reluarea conexiunii aparatul transmite automat datele complete pentru toate bonurile fiscale emise in timpul deconectarii. Daca se pierde conexiunea mai mult de 72 ore, datele fiscale se transmit la reconectare. Datele se stocheaza pe o memorie SDCARD de cel putin 8 Gb, in interiorul casei de marcat.
Autentificarea la serverele ANAF se va face pe baza certificatului casei de marcat, emis pe societatea comerciala, care va costa in jur de 90 lei/casa/an.
Pretul unei astfel de case de marcat conform declaratiei ANAF este in jur de 500 €.
Operatorii economici din zonele unde nu exista conexiune la internet vor fi obligati sa salveze datele pe o memorie externa si sa transmita catre ANAF prin mijloace fizice, adica pe stick, la perioade de maxim 60 zile.
Avantajul utilizarii acestor aparate fiscale ar fi ca operatorii economici nu mai trebuie sa intocmeasca atat de multe rapoarte catre Fisc, acestea generandu-se automat la serverul ANAF-ului.
Termene privind obligativitatea trecerii la noul tip de aparat fiscal
Ordonanta de urgenta privind inlocuirea caselor de marcat cu jurnal pe hartie, cu case de marcat echipate cu jurnal electronic care vor fi legate la o baza de date al ANAF a fost prima data introdusa prin OUG nr. 91/2014.
A urmat in noiembrie 2015 intrarea in vigoare a actului normativ prin Legea nr. 267/2015 prin care operatorii economici sunt obligati sa utilizeze case de marcat electronice fiscale pentru incasarile integrale/partiale cu numerar, card credit/debit sau substitute a contravalorii unui produs sau serviciu comercializat.
Contribuabilii au primit termene de trecere la noul tip de aparat fiscal pana cel tarziu 1 decembrie 2017 pentru intreprinderile mari, 1 iulie 2017 pentru cele mijlocii si 1 noiembrie pentru cele mici, cand se doreste eliminarea caselor de marcat cu jurnal pe rola.
Ministrul de finante a specificat in decembrie 2017 faptul ca nu se vor mai pastra rolele cu istoricul tranzactiilor efectuate, ci vor fi stocate electronic si conectate la servarul central al autoritatii fiscale, pastrandu-se doar rola de hartie pe care au fost tiparite bonurile fiscale catre clienti.
Prin OUG nr. 98/2016 s-a amanat termenul pentru achizitionarea caselor de marcat cu jurnal electronic pana in 2018.
Vom reveni cu adaugari la articol odata cu schimbarea termenelor si alte modificari ce apar pe parcurs.